Oμαλή λειτουργία του OΣΔΕΑ

Τα απλά πρακτικά βήματα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Εργαστηριακών Αποβλήτων (ΟΣΔΕΑ) είναι τα ακόλουθα:

> μην πετάτε στο αποχετευτικό δίκτυο τα εργαστηριακά απόβλητα. Συλλέξτε τα στα ειδικά σημασμένα δοχεία που έχουν εγκατασταθεί σε κάθε εργαστήριο. Σε περίπτωση που το εργαστήριό σας δε διαθέτει ειδικά δοχεία συλλογής αναζητήστε τα στο πλησιέστερο εργαστήριο. Είναι πιθανόν το εργαστήριό σας να έχει συμπεριληφθεί σε κοινή εργαστηριακή ομάδα με άλλο εργαστήριο. Για να δείτε σε ποια εργαστηριακή ομάδα είναι το εργαστήριό σας συμβουλευτείτε τον πίνακα 1. Παρακαλείσθε να ενημερώνεστε για τυχόν ανανεώσεις ή τροποποιήσεις του πίνακα αυτού. Σε κάθε περίπτωση ο πίνακας θα είναι αναρτημένος στον πίνακα ανακοινώσεων των εργαστηρίων και θα ανανεώνεται με ευθύνη του Υπευθύνου Διαχείρισης του Τμήματος.

> τα δοχεία συλλογής φέρουν ετικέτες με την κατηγορία αποβλήτων για τις οποίες είναι κατάλληλα, π.χ. κατηγορία IV ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ. Για να εξακριβώσετε σε ποιο δοχείο πρέπει να ρίξετε κάθε είδος αποβλήτου, υπάρχει σε κάθε δοχείο συλλογής ένα πλαστικοποιημένο καρτελάκι που περιέχει τα παραγόμενα είδη αποβλήτων ταξινομημένα σε 13 κατηγορίες συλλογής. Βρίσκοντας το είδος του αποβλήτου στο καρτελάκι μπορείτε να βρείτε στη συνέχεια και την κατηγορία στην οποία πρέπει να το συλλέξετε, π.χ. το χλωροφόρμιο βρίσκεται στην κατηγορία Ι οπότε θα πρέπει να συλλεχθεί στα δοχεία για την κατηγορία Ι. Εάν δε γνωρίζετε σε ποια κατηγορία πρέπει να συλλεχθεί το απόβλητο φυλάξτε το στην πρωτογενή του συσκευασία και παραδώστε το στον Υπεύθυνο Διαχείρισης Εργαστηριακών Αποβλήτων του Τμήματος.

> η διαδικασία της συλλογής στα δοχεία πρέπει να γίνεται στους απαγωγούς ή αν αυτό είναι αδύνατο, όσο το δυνατό εγγύτερα σε αυτούς ή με ανοικτά παράθυρα για την αποφυγή εισπνοής επικινδύνων ουσιών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα ασφαλείας εργαστηρίου (π.χ. μακριά από φλόγα, εστίες θέρμανσης κλπ.) προκειμένου να γίνεται σωστά και χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες η συλλογή των εργαστηριακών αποβλήτων.

> τα δοχεία συλλογής θα φυλάγονται σε χώρο μακριά από το ηλιακό φως και εστίες θέρμανσης και κατά προτίμηση σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ενδείκνυται η φύλαξη των δοχείων εντός των απαγωγών εστιών των εργαστηρίων.

> μόλις κάποιο δοχείο συλλογής γεμίσει ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου ή ο Εκπρόσωπος Εργαστηρίου ειδοποιεί τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Εργαστηριακών Αποβλήτων του Τμήματος. Ο πρώτος μεριμνά για τη μεταφορά του γεμάτου δοχείου στον ειδικά διαμορφωμένο Χώρο Προσωρινής Αποθήκευσης (ΧΠΑ).

> ο Υπεύθυνος Εργαστηρίου θα ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση των δοχείων στο χώρο του εργαστηρίου και θα ενημερώνει τον Υπεύθυνο Διαχείρισης Εργαστηριακών Αποβλήτων του Τμήματος. Στη συνέχεια ενημερώνεται ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Εργαστηριακών Αποβλήτων του Πανεπιστημίου ο οποίος καλεί το Φορέα Διαχείρισης προκειμένου να προβεί στην απομάκρυνση των αποβλήτων.

Αποστολή ΕΑ στη ΔΕΑΑΠΘ

Για τη μεταφορά των αποβλήτων στη ΔΕΑΑΠΘ απαιτείται η συμπλήρωση του εντύπου παραλαβής εργαστηριακών αποβλήτων από τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου και η αποστολή του εντύπου με  e-mail.

ΕΑ άγνωστης ταυτότητας

Πίνακας Χημικής συμβατότητας (Chemical Compatibility Chart)

Έντυπο παραλαβής ΕΑ

Για το έντυπο παραλαβής των εργαστηριακών αποβλήτων σε μορφή Excel επιλέξτε τους συνδέσμους κάτω.  

Hazard_Wastes     
Unknown_Wastes (Συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν απόβλητα άγνωστης προέλευσης ή απόβλητα για τα οποία η συλλογή τους δεν βασίστηκε στις οδηγίες και στους κανόνες της ΔΕΑΑΠΘ).

Πρόγραμμα Απομάκρυνσης ΕΑ

Η απομάκρυνση των ΕΑ έχει γενικώς προγραμματιστεί την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα (Πέμπτη).